AKTUALIZUJTE STRÁNKU: Stiskem kláves F5 obnovíte plný obsah této stránky.
Mapa Česká mincovna Zlatá mince 5 NZD Víla Amálka proof

Zlatá mince 5 NZD Víla Amálka proof


Náhled Averzní strany - Zlatá mince 5 NZD Víla Amálka proof Náhled Reverzní strany - Zlatá mince 5 NZD Víla Amálka proof





SPECIFIKACE

Zlatá mince 5 NZD Víla Amálka
Autor: Irena Hradecká, DiS.
Emitent: ČM

EMISE: březen 2015

průměr: 20 mm
hmotnost: 3,49 g
ryzost: 986/1000 Au
hrana: hladká
limitní náklad: 250 ks
provedení: proof

Zlatá mince 5 NZD Víla Amálka proof

Vyprodáno
ČASTO VÁS ZAJÍMÁ
Česká mincovna není státní podnik? Není. Česká mincovna a.s. je soukromá firma. Zřizovatelem České mincovny (ČM) není ani Česká republika, ani Česká národní banka. V České republice navíc působí dvě české mincovny. Česká a Pražská mincovna. Obě jsou privátní mincovny, razící mince na zakázku.
Česká mincovna nevydává české mince? Ne. České mince vydává výhradně Česká národní banka, nikoliv Česká mincovna. Autentické české mince musí mít vyznačenu nominální hodnotu v platné české měně (Koruna česká, zk. Kč) Na českých pamětních mincích jsou uváděny nominální hodnoty: 200 Kč, 500 Kč, 2000 Kč, 2500 Kč, 5000 Kč a 10 000 kč. Největší česká mince zhotovená v jediném exempláři má nominální hodnotu 100 000 000 Kč.
Proč je na české minci cizí královna? Protože nejde o českou minci. Portrét anglické královny je jasným znamením, že se nejedná o českou minci. I když je motiv mince věnován českému tématu, nebo je mince vyražena v Čechách, nelze tyto exotické ražby vydávat za české mince. Ze zákona je českou mincí pouze mince vydaná Českou národní bankou. Popis a vyobrazení každé české mince je součástí sbírky zákonů. Dalším rozlišovacím prvkem nečeských mincí je nominální hodnota v Novozélandských dolarech nebo v měně ostrovního státu Samoa.
Kdo vykupuje mince České mincovny? Medaile České mincovny můžete nabídnout ke zpětnému odkupu přímo výrobci. Další možností, je vydražení medaile v elektronické aukci, které pořádáme v pravidelných intervalech. Poslední možností je výkup medaile za cenu drahého kovu. Medaile je v tomto případě předána do rafinérie k přetavení.
ZÁRUKY SPOKOJENOSTI
Při nákupu investičního zlata.

RAŽBA NA ZAKÁZKU
Razíme pro přední české podniky a instituce.
Malosériová produkce zlatých dukátů.
RAŽBA ŠPIČKOVÉ KVALITY
Razíme z ručně leštěných razidel.
Nejvyšší mincovní kvalita světové úrovně.
ČESKÝ PUNC
Originální české výrobky.
Řádně označeny puncovní značkou.
Zlato a stříbro pro jejich výrobu dodává rakouská státní mincovna.
ČNB
Jsme smluvní partner České národní banky.
Mincovna kvalifikovaná k ražbě českých mincí.
21 LET ZKUŠENOSTÍ
Pro vaši spokojenost pracuje tým 12ti specialistů...
GARANCE VÝKUPU
Co u nás koupíte, to u nás i prodáte...
ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU

Mincovnictví USA (4)

Zlatá horečka a válka Severu proti Jihu

Nález zlata v Kalifornii umožnil vznik nových nominálů a dolaru se i přes problémy se spekulanty a devalvaci v roce 1853 dařilo. Občanská válka však vyhnala z oběhu nejen zlaté a stříbrné mince ale i niklové centy a na scéně se opět objevila alternativní platidla. 70. léta 19. století se stala obdobím rekonstrukce a politizace oběživa. Budoucnost dolaru rozdělila americkou společnost na dva nesmiřitelné tábory.

Zlatá horečka a nové nominály
Když v lednu roku 1848 spatřil jeden ze zaměstnanců Johna Suttera něco lesklého v potoce v Sacramento Valley, netušil že právě odstartoval další zlatou horečku. Nejednalo se o pr vní naleziště na území USA. K nálezům zlata došlo již ve 20. a 30. letech v Georgii, Oregonu či Colloradu. Díky náhlému nadbytku kovu a faktu, že mincovna ve Filadelf ii byla příliš daleko, vznikalo v sousedství ložisek velké množství soukromých ražeb, které vláda sice tolerovala ale příliš neschvalovala. Příkladem může být Templeton Reid kter ý si roku 1830 otevřel soukromou mincovnu v Milledgeville v Georgii, kde razil 2, 5, 5 a $10 a byl později nařčen z toho, že mince váhou neodpovídají standardu a ražbu musel ukončit.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 3/2015.



SBĚRATEL 2017 Veletrh Sběratel letos rozšíří konference Investor Prague Show

Veletrh Sběratel, největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě, letos oslaví dvacáté narozeniny.

Akce proběhne od 8. do 9. září 2017 na výstavišti PVA Expo Praha Letňany. O den dříve, 7. září, se v pražském hotelu International uskuteční první ročník konference Investor Prague Show zaměřené na různé druhy alternativních investic. Samozřejmě včetně mincí, medailí a bankovek.

Sběratel hostí každý rok přes 200 firem z několika desítek zemí a nabízí sběratelům možnost doplnit své sbírky materiálem, za kterým by museli jinak cestovat do zahraničí. Hlavní výhodou veletrhu je pak možnost na vlastní oči nabízené zboží posoudit a osobní kontakt s prodejcem, což je u numismatického zboží velmi podstatná věc. Veletrh, který je vedle mincí, medailí a bankovek zaměřen primárně na filatelii, filokartii a drahé kameny provází každý rok bohatý doprovodný program. Návštěvníci si také mohou donést vlastní sbírky a nechat si je ocenit od nezávislých odborníků z České numismatické společnosti, Svazu českých filatelistů a dalších profesních organizací.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 4/2017.

Dárek
Ražby z ryzího zlata
Dárek pro každou příležitost
Investice
Spoření do zlata
má význam
Dědictví
Koruna
Naše kulturní dědictví
Umění
Umělecký
design